Paviljoen de oude kwekerij

Park de oude kwekerij te Alkmaar krijgt een nieuw paviljoen.

Het zal gerealiseerd worden voor en door de bewoners!

Het ontwerp staat centraal tussen de tuinen, het theater en speel veld in. De heldere plattegrond plattegrond zorgt voor een doorloop tussen deze functies. Het paviljoen is opgebouwd uit containers die worden afgewerkt met houten latten en een groen dak. Door de luiken te openen komt het paviljoen tot leven en opent het zich voor de bezoekers.

Visie

Aan de hand van de uitgangspunten is de volgende visie voor het park geformuleerd: We kunnen Park De Oude Kwekerij in de toekomst zien als een park voor iedereen, van jong tot oud. De gebruikers van het park zullen elk hun eigen plek vinden waar ze kunnen genieten van het buiten zijn, het ondernemen van activiteiten of gewoon een stukje wandelen en van de rust genieten. “Over 10 jaar draagt de wijkonderneming er nog steeds zorg voor dat er een prachtig, duurzaam ontwikkeld en beheerd park is ontstaan, als groene oase tussen de 3 wijken, een plek waar men elkaar graag ontmoet, waar de natuur overheerst, waar kinderen vrijuit kunnen spelen en dieren zonder beperking kunnen leven.” Het karakter van het park zal groen zijn aangevuld met de geuren en kleuren van de jaargetijden, waarbinnen de boomstructuur de drager is van het park.

In het park kan de ruimte worden ervaren afgewisseld met transparante beplanting, waarbij de privacy Van de direct aanwonende gehandhaafd blijft, maar openbaarheid en transparantie belangrijk is. De verbindingen met de overige groene gebieden en wijken binnen de stad zijn belangrijk. De transparante en ruimtelijke structuur zullen een gevoel van welbehagen creëren. Binnen dit park zullen er verschillende thema’s komen met functies, een eigen verhaal en functies.Zo vertelt de bomenbank over het verleden. Het amfitheater over de rijke cultuur van de wijk, de speelelementen over de jeugd en zo zijn er nog veel meer plekken. De totstandkoming van Park De Oude Kwekerij het gezamenlijke initiatief van de buurt, hoort ook bij het verhaal van de plek. Dit verhaal wordt bijvoorbeeld zichtbaar in de diverse functies die een plek in het park krijgen. Aan bijna iedereen wordt gedacht, voor verschillende leeftijden en culturen wordt het park interessant.

Daarnaast maken het sponsorbord (misschien wel logotegels in het pad) en straks het gezamenlijke beheer het proces zichtbaar. Door al deze aspecten zichtbaar te maken, worden verleden en heden van Park De Oude Kwekerij aan elkaar gekoppeld. De inrichting elementen van het park sluiten aan bij het gebruik en de uitstraling maar vormen samen een duidelijk en herkenbaar beeld welke bijdragen aan het karakter van het park. Kortom: een park voor en door bewoners!

Opdrachtgever

Park de oude kwekerij

Periode

2015

Nieuwsgierig geworden naar onze aanpak? En hoe wij onze expertise voor u kunnen inzetten? Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek.