Van eerste schets
1. Oriëntatiegesprek
Heeft u plannen voor het bouwen van uw droomhuis en wilt u weten wat er allemaal mogelijk is? Een eerste gesprek bij RH architectis altijd geheel vrijblijvend. Tijdens het gesprek bekijken we wat er binnen uw budget allemaal mogelijk is, wat zijn uw woonwensen en we bespreken wat er bij het bouwen van huis allemaal komt kijken.
2. Schetsplan
Na het eerste gesprek maken we een of meerdere schetsplannen voor u. In het schetsplan houden we rekening met uw wensen zoals we tijdens het eerste gesprek hebben besproken. Ook zijn de locatie en de regelgeving zoals het bestemmingsplan van belang.
Het schetsplan bestaat uit plattegronden, impressies en een inschatting van de stichtingskosten. Daarnaast ontvangt u een uitgebreide offerte met wat wij voor u in het vervolgtraject kunnen betekenen. Lees hier meer over het schetsplan en de voorwaarden.
3. Concept ontwerp
Als u tevreden bent met het schetsplan dient deze als basis. Soms krijgt u door het schetsplan nieuwe ideeën, dan maken we een compleet nieuw ontwerp voor u. Naast het ruimtelijk ontwerp worden in deze fase ook ontwerpkeuzes zoals bouwmaterialen, afwerkingen, het bouwsysteem en duurzame installaties gemaakt. Uiteindelijk ontvangt u een volledig uitgewerkt ontwerp met alle plattegronden, gevels, doorsneden, impressies, enkele principe details en een kostenraming.
4. Definitief ontwerp – Vergunning
Bij het definitief ontwerp werken we het concept ontwerp verder uit voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Dit bestaat onder andere uit het toetsen aan het bouwbesluit, het maken van verschillende berekeningen (onder andere energieprestatie) en tekeningen.
Een vergunningaanvraag is een spannend moment, dankzij onze ervaring en kennis regelen wij een soepel verloop. Wij regelen en coördineren de aanvraag voor een omgevingsvergunning en leveren de documenten in die nodig zijn. Ook geven we een toelichting bij welstand. De vergunningsaanvraag neemt meestal 8 weken in beslag.
5. Bouwvoorbereiding
Bij de bouwvoorbereiding werken we het ontwerp uit voor het selecteren van aannemers en de aannemingsovereenkomst. Bij de bouwvoorbereiding worden de detailkeuzes, zoals uitvoeringsdetails, materiaalkwaliteiten, voorwaarden en garanties bepaald.
Deze zetten wij in een tekening en in een Technische Omschrijving. Dit doen wij zeer zorgvuldig zodat er geen misverstanden ontstaan door mogelijke eigen interpretaties van de aannemer. Het resultaat is een complete set documenten waarmee we offertes bij aannemers kunnen aanvragen.
6. Prijs en contract
Voor de realisatie van uw bouwproject kunnen wij u vakkundige mensen adviseren, of u kunt ons geschikte partijen aandragen, samen met u bekijken we wat geschikte aannemers zijn. Daarna wordt de aanbesteding digitaal uitgeschreven. In de uitnodiging van de aanbesteding staan de voorwaarden, rekentijd en regels over het stellen van vragen tijdens de rekentijd.
Vaak krijgt de aannemer met de laagste inschrijving de opdracht, maar andere selectiecriteria zijn ook mogelijk. Zodra de aannemer is gekozen stellen we samen een contract met hem op.
7. Uitvoering
Tijdens de uitvoering start de aannemer met de werkvoorbereiding. Dit houdt onder andere in het bestellen van de bouwmaterialen en het maken van productietekeningen. Deze productietekeningen vergelijken wij zorgvuldig met de afgesproken contractstukken.
Directvoering; wij houden het overzicht
Als directievoerder vertegenwoordigen wij u richting de aannemer. Dit houdt in dat wij u adviseren over de planning, de kwaliteit van het werk, over meer- en minderwerk en de uitvoeringswijze van het contract. Ook organiseren wij de bouwvergaderingen.
In een proces verbaal van oplevering nemen we de laatste punten door en leggen we de afspraken voor de afhandeling van de aannemingsovereenkomst vast.
Toezicht
Tijdens de bouw zijn wij regelmatig aanwezig om te controleren of alles volgens afspraken gebeurd. Gedurende de bouw houden wij contact met u zodat u goed op de hoogte bent.
Dit stappenplan betreft een bouwproces met traditionele aanbesteding, maar een bouwteam kan ook. Wilt u weten wat de voor- en nadelen zijn neem dan contact met ons op. Wij informeren u hier graag over.