Bouwkosten of stichtingkosten?
Zekerheid telt!

Stichtingkosten

Meestal wordt er alleen gesproken over de bouwkosten van een woning. Bij RH architect hebben we het over stichtingskosten. Dat geeft u veel meer zekerheid over wat uw woning uiteindelijk zal kosten.

De stichtingskosten zijn opgebouwd uit:

  • grondkosten en/of aankoopkosten van een bestaand object.
  • bouwkosten en eventueel ook sloopkosten.
  • bijkomende kosten.

Grondkosten en/of aankoopkosten van een bestaand object

Als u een kavel koopt gelden er voor een bouwterrein of een los stuk grond verschillende belastingtarieven. Voor een bouwterrein geldt een btw-tarief van 21%, voor een los stuk grond wordt slechts 6% overdrachtsbelasting in rekening gebracht.

Koopt u een stuk grond met de intentie om er te gaan bouwen, dan bent u BTW verschuldigd in plaats van overdrachtsbelasting. De kavel hoeft dan dus nog niet bouwrijp te zijn.  Dit ligt nog niet zo in de wet vast, maar is wel de uitkomst van een gerechtelijke uitspraak in juni 2013.

Wij adviseren u hierover tijdig uitsluitsel te verkrijgen via de makelaar, notaris of belastingdienst. Koopt u een woning dan is de overdrachtsbelasting 2%

U koopt de grond of een woning meestal via een makelaar. Tijdens de koopoptie kunt u de eerste financiële verkenning (laten) maken. Dit kan aan de hand van een woning schetsplan. Daarna tekent u de koopovereenkomst. Pas bij de grondoverdracht, dit is meestal net voor start bouw, betaalt u de grond en bent u officieel eigenaar.

Houd bij de aankoop van bouwgrond of een bestaande woning  ook rekening met de voorwaarden: zoals een welstandsnota of een bestemmingsplan. Maar er kunnen ook andere voorwaarden zijn zoals geluidsbelasting van een weg of voorwaarden die volgen uit de koopovereenkomst. We helpen u graag om deze voorwaarden helder te krijgen.

Bouwkosten

RH architect kan ook zonder ontwerp een goede inschatting maken van de bouwkosten. Vorm, bouwsysteem en afwerking bepalen voor een groot deel de uiteindelijke bouwkosten. In onderstaande overzicht krijgt u een beeld van de bouwkosten en de invloed van vorm, bouwsysteem en afwerking. Bij de prijzen is uitgegaan van een ruime eengezinswoning van 150 tot 250 m2 oppervlak.

Het begint bij € 1.300,- inclusief btw per vierkante meter bruto vloeroppervlakte (omtrek van de woning, per verdieping). Vervolgens staan in onderstaande tabel de meerprijzen voor een andere vorm, bouwsysteem en afwerking.

Het aandeel van de installaties is bij kleinere woningen relatief groter, waardoor de gemiddelde prijs per m² hoger zal zijn. Bij de grotere woningen is de gemiddelde prijs per m² juist lager.

Als u liever per kubieke meter rekent dan deelt u alle bedragen door drie.

U mag voor een geschakelde woning, zoals een 2-onder-1 kap of een rijwoning, gemiddeld € 10.000,- per gedeelde gevel aftrekken.

Voor extra energiezuinige woningen (energieneutraal / nul-op-de-meter) moet u tussen de € 20.000,- en € 35.000,- extra rekenen.

In de bouwkosten voorzien wij de keuken, badkamer en toilet van een stelpost, voor inrichting en tuinaanleg kunnen ook stelposten worden op genomen.

Heeft u vragen? Neem dan contact op, wij helpen u graag bij het maken van een goede inschatting.

Indicatie bouwkosten vrijstaande woning  =
€ 1300,- + vorm + bouwsysteem + afwerking

Bijkomende kosten

De bijkomende kosten bestaan hoofdzakelijk uit:  kosten voor adviseurs (zoals architect en constructeur), bouwrente, aansluitkosten nuts, bouwleges (kosten bouwvergunning), verzekeringen en kosten voor het afsluiten van een hypotheek en eventueel de verkoopkosten van het huidige koophuis.

Houdt er rekening mee dat de bijkomende kosten voor een gemiddelde eengezinswoning al snel € 50.000,-. bedragen. We helpen u graag de stichtingskosten duidelijk te krijgen, zodat u een weloverwogen keuze maakt.

In bovenstaande bouwkosten zijn veel kosten meegenomen zoals de wand- en plafondafwerking. Wat hierin nog niet is meegenomen is bijvoorbeeld de keuken, vloerafwerking, haarden en raambekleding.

Ook koopt u waarschijnlijk nieuwe meubels. Mogelijk houden andere partijen in de bouwkosten geen rekening met de afwerkingen, zoals vloerbedekking en behang of stucwerk.

Let er dus op dat er geen afwerkingen vergeten worden. Houdt ook rekening met de inrichting van de tuin en voorzieningen voor parkeren.

Kosten van duurzamer bouwen

Duurzaam bouwen hoeft niet duurder te zijn dan niet-duurzaam bouwen, maar bij duurzaam bouwen verschuift wel een deel van de exploitatiekosten naar de stichtingskosten. De kosten van duurzame en energiebesparende materialen verdient u door minder onderhoud aan uw woning en lagere energielasten weer terug.

De gemiddelde terugverdientijd van energiebesparende maatregelen is ongeveer 7 jaar. U kunt subsidie voor duurzaam bouwen en verbouwen aanvragen bij  uw gemeente en provincies. Bij het gebruik van zonnepanelen kan de BTW van de investering worden teruggevraagd.

Energiebesparende maatregelen zorgen niet alleen voor een lagere energierekening maar ook voor een beter wooncomfort. Het toepassen van triple glas zorgt bijvoorbeeld voor minder tocht (koudeval) bij de ramen. Naast het gebruik van duurzame materialen blijft het belangrijk hoe u zelf met uw energie omgaat.

Nieuwsgierig geworden naar onze aanpak? En hoe wij onze expertise voor u kunnen inzetten? Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek.