Heeft u bouwplannen?
Wij staan voor u klaar!

Waar krijg ik mee te maken met het kopen van een kavel?

U heeft een kavel gekocht, meestal gebeurd dit met tussenkomst van een makelaar. De koopoptie geeft u de mogelijkheid om een eerste financiële analyse van bouwkosten te (laten) maken. Vervolgens tekent u de koopovereenkomst. Bij de grondoverdracht, dit is meestal net voor start bouw, betaalt u de grond en bent u officieel eigenaar.

Omdat u vanaf overdracht rente op uw bouwdepot betaalt is het vaak het beste de grond zo laat mogelijk over te dragen. Houdt hierbij ook rekening met de belasting: BTW of alleen overdrachtsbelasting.

Op bouwgrond zijn altijd voorwaarden van toepassing zoals het bestemmingsplan of welstandsnota, maar ook andere zaken kunnen een rol spelen zoals vervuiling,  geluidsbelasting van een weg of voorwaarden die volgen uit de koopovereenkomst.

Collectief of individueel particulier opdrachtgeverschap ?

In Nederland wordt het steeds eenvoudiger om zonder strakke richtlijnen een uniek eigen huis te realiseren. Sinds 2004 stimuleert de overheid particulier opdrachtgeverschap en groeit het aanbod van zelfbouw kavels en kavels voor bouwgroepen.

In CPO-verband is het als starter ook goed mogelijk om een eigen huis te bouwen. Bij CPO kan een particulier samen met zijn toekomstige buren zijn eigen woning ontwikkelen en het huis bouwen dat hij wenst. De toekomstige bewoners zijn dan zelf projectontwikkelaar, bepaalde kosten worden in collectief verband gedeeld, maar een groot deel van de keuzes moeten ook samen worden gemaakt.

Wat doet een architect eigenlijk?

Een huis laten bouwen is een belangrijke mijlpaal. RH architect helpt u niet alleen bij het ontwerp van uw droomhuis maar adviseert u ook over de bouwkosten, de planning en contacten met de aannemer. Ook maakt RH architect berekeningen en zorgt voor de benodigde vergunningen. Voor sommige specifieke onderdelen, zoals de constructieberekeningen, zijn andere adviseurs nodig. RH architect kan u helpen vakkundige adviseurs te vinden. Zodat u bij ons niet alleen een mooi ontwerp heeft maar ook wordt ontzorgd.

 

Precies weten wat RH architect voor u kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Wanneer zaken met een aannemer bespreken?

Wanneer u met een aannemer afspraak maakt hangt af of het een traditionele aanbesteding betreft of een bouwteamconstructie. Bij een traditionele aanbesteding zit de aannemer pas aan tafel als het ontwerp tot in detail is uitgewerkt. De aannemer maakt vervolgens een prijs op basis van een uitgebreid pakket aan tekeningen en omschrijvingen. Bij een bouwteamconstructie zit de aannemer al in een vroeg stadium aan tafel. Op basis van een eerste schets kan een aannemer al een prijs maken. Van alles wat niet gespecificeerd is maakt de aannemer een inschatting. Voordeel van een bouwteamconstructie is dat al vroeg duidelijk is wat de kosten zullen zijn. De afwijkingen hebben echter wel een prijskaartje.

Bij zowel een traditionele aanbesteding als een bouwteamconstructie blijft het verstandig om eerst een goed idee te krijgen van de ruimtelijke wensen en mogelijkheden, voordat u een overeenkomst met een aannemer aangaat. RH architect geeft u hierover een onafhankelijk en deskundig advies.

Traditioneel aanbesteden of voor bouwteamconstructie kiezen? RH architect geeft u hierover een onafhankelijk en deskundig advies.

Nieuwsgierig geworden naar onze aanpak? En hoe wij onze expertise voor u kunnen inzetten? Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek.