Campus Howest

Het ontwerp van RAU-ABDM is gekozen uit een acht tal inzendingen voor de competitie van het nieuwe campus gebouw van de Howest Hogeschool in Kortrijk, dat dienst zal doen als duurzame ontmoetingsplek waar leren, studeren, ontdekken en ontmoeten in een comfortabele, stimulerende omgeving mogelijk wordt.

In de visie van het ontwerp team wordt vertrokken vanuit de bestaande grondwaterhuishouding en worden de kansen om op korte termijn een waardevol ecologische en recreatieve site te creëren benut. Het nieuwe gebouw is te gast in de groene ruimte leunend aan de laanstructuur. Het bestaande park bestaat uit het traditionele Magdalena park en de naastgelegen grasweide met een aantal parkbomen van een bijzondere maat. Gekozen is om zo veel mogelijk “openbare” functies op de begane grond te situeren en deze te integreren in het parklandschap. Hierdoor kan het volume hierboven geminimaliseerd worden. Een “groen” gebouw te gast in een ruime parksetting.

Het landschap wordt op doordacht gekozen plekken verlaagd en mondt uit in?het marktplein, het restaurant en de mediatheek. Deze interne plekken met een veelheid aan daglicht kijken?uit op de centrale zachte as, het historisch park of de contouren van de vroegere kapel. De entree van de school heeft een open en uitnodigend karakter door de transparante gevel in combinatie met het licht dat door het atrium het gebouw binnenvalt. Op het marktplein kan men onafhankelijk van plaats en tijd werken door middel van laptop aansluit punten en digitale informatieborden. De Campus van Howest is niet alleen voor de studenten en de medewerkers van Howest. De Campus wordt een ontmoetingsplek voor mens, dier en natuur, en inspireert de bezoeker over de samenhang van deze elementen. Elk jaar dat de Campus bestaat, wordt het systeem rijker. Meer biodiversiteit, meer sociale cohesie, meer energie, meer voedsel, meer uitstraling!

Opdrachtgever

RAU architecten
(als freelancer betrokken)

Periode

2017

Nieuwsgierig geworden naar onze aanpak? En hoe wij onze expertise voor u kunnen inzetten? Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek.